Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Inbreng in een maatschap, vof of cv

Voor het oprichten van een maatschap, vof, of cv is het noodzakelijk dat elke vennoot iets inbrengt; het is niet toegestaan om overeen te komen dat een vennoot helemaal niets bijdraagt. De inbreng van de vennoten kan variëren en bestaan uit geld, goederen, of arbeid, en hoeft niet gelijkwaardig te zijn.

Inbreng in geld of goederen

Inbreng in geld kan worden gerealiseerd door geld over te maken naar de rekening van de vennootschap, een rekening beschikbaar te stellen, of op een andere manier geld ter beschikking te stellen.

Behalve geld is het ook mogelijk om goederen als inbreng te gebruiken. Hieronder vallen zowel tastbare zaken als vermogensrechten. Dit omvat dus niet alleen fysieke zaken zoals inventaris en voertuigen, maar ook immateriële activa zoals klantenbestanden, goodwill, expertise, intellectuele eigendomsrechten en vergunningen. Alles wat gewaardeerd kan worden, kan als inbreng dienen.

De inbreng van zaken en vermogensrechten kan op drie manieren plaatsvinden: door de inbreng van het volledige eigendom, het verstrekken van gebruiksrecht (genot) of de inbreng van ‘economisch’ eigendom. Bij de inbreng van volledige eigendom gaat de zaak over in eigendom naar de vennoten gezamenlijk, waarbij eventuele waardestijgingen of -dalingen ten laste of ten gunste van de vennootschap komen. Bij het verstrekken van gebruiksrecht blijft de inbrenger eigenaar, en eventuele waardeveranderingen zijn voor zijn rekening. In het geval van ‘economisch’ eigendom worden de vennoten niet de juridische eigenaren, maar eventuele waardeveranderingen zijn wel voor de vennootschap.

 

Inbreng van arbeid

Anders dan bij kapitaalvennootschappen zoals BV’s en NV’s, is het bij personenvennootschappen toegestaan om toekomstige arbeid als inbreng te leveren. Deze vorm van inbreng is vaak fundamenteel voor de start van een nieuwe personenvennootschap.

Een vennoot die zich committeert aan het inbrengen van voornamelijk of uitsluitend toekomstige arbeid, moet zich inzetten om deze arbeid zo goed mogelijk uit te voeren. Als deze vennoot tekortschiet, kan hij of zij aansprakelijk worden gesteld voor het niet nakomen van de afspraak en de schade. Daarnaast geldt dat het voor vennoten die arbeid inbrengen niet is toegestaan om zonder goedkeuring van de medevennoten concurrerende activiteiten te ondernemen (non-concurrentie). Wanneer een vennoot toch concurrerende activiteiten onderneemt, kan de vennootschap deze vennoot aansprakelijk stellen voor eventuele schade die hieruit voortvloeit.

 

Afspraken over inbreng

Het is belangrijk om in de samenwerkingsovereenkomst vast te leggen wie wat inbrengt. Om mogelijke geschillen te vermijden, is het essentieel om de inbreng specifiek te definiëren en overeen te komen wat de waarde ervan is. Bij een financiële bijdrage zal de waardering over het algemeen duidelijk zijn, maar het wordt complexer bij de inbreng van kennis of arbeid. Hoe garandeer je dat iedereen een gelijkwaardige bijdrage levert? Het niet (goed) vastleggen van afspraken met je vennoten in een samenwerkingsovereenkomst kan leiden tot significante juridische risico’s.

 

Slot

Heb je een vraag over de inbreng in een maatschap, vof of cv of de vastlegging daarvan in de vennootschapsovereenkomst, neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier, de WhatsApp-button op deze pagina of via 040 304 13 84.

 

Heb je vragen of wil je graag eens kosteloos kennismaken?

Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Of vul het contactformulier in, en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.

Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur

"*" geeft vereiste velden aan