Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Uitstoting van een maat of vennoot

Soms loopt de samenwerking met een maat of vennoot volledig spaak en is herstel niet langer haalbaar. In dergelijke situaties is de uitstoting van een maat of vennoot uit de maatschap of vennootschap onder firma (vof) is sommige gevallen mogelijk.

Wettelijke regeling

De huidige wetgeving voorziet niet in de mogelijkheid om een maat uit de maatschap of vennoot uit de vof te stoten. Het enige wat de wet toelaat, is de volledige ontbinding van een maatschap of vof. Zonder een onderlinge overeenkomst tussen de maten of vennoten, is uitzetting dus niet mogelijk. Het ontbinden van de maatschap of vof om daarna met de overblijvende maten of vennoten een nieuwe start te maken, is eerder door rechters als onrechtmatig beschouwd.

 

Uitstootregeling

Uitstoting kan alleen plaatsvinden als er specifiek een regeling voor uitstoting is vastgelegd in de maatschaps- of vof-overeenkomst. Vooral bij maatschappen of vof’s met meer dan twee leden is het aan te raden een duidelijke uitstotingsregeling in de overeenkomst op te nemen, met expliciete criteria voor uitstoting. Een vaag geformuleerde uitstotingsregeling kan namelijk leiden tot onenigheid en juridische geschillen die uiteindelijk voor de rechter moeten worden beslecht.

Duidelijke redenen voor uitstoting kunnen zijn: aanhoudende arbeidsongeschiktheid voor een vastgestelde periode, schending van de samenwerkingsovereenkomst, het ondernemen van concurrerende activiteiten door een maat of vennoot buiten de maatschap of vof, of het persoonlijk faillissement van de maat of vennoot.

 

Ontbinding door rechter

Als de maatschapsovereenkomst of vof-overeenkomst geen regeling voor uitstoot of opzegging bevat, dan blijft als optie over om naar de rechter te stappen. Deze kan de maatschap of vof ontbinden om een gewichtige reden. Een volledig vastgelopen samenwerking kan als een dergelijke gewichtige reden worden beschouwd.

 

Tot slot

Om de kans op kostbare juridische procedures te verminderen, is het raadzaam om duidelijke opzegmogelijkheden en uitstootregelingen in de samenwerkingsovereenkomst op te nemen. Samenwerken zonder een op maat gemaakte maatschapscontract of vof-contract brengt meerdere grote risico’s met zich mee. Heb je een vraag over het uitstoten van een maat of vennoot, of wil je advies over het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier, de WhatsApp-button op deze pagina of via 040 304 13 84.

 

Heb je vragen of wil je graag eens kosteloos kennismaken?

Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Of vul het contactformulier in, en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.

Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur

"*" geeft vereiste velden aan