Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Wat zijn persoonsgegevens volgens de AVG?

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) speelt een belangrijke rol in de bescherming van persoonsgegevens binnen de Europese Unie. Een belangrijk begrip binnen de AVG, is het begrip "persoonsgegevens". Hoewel veel mensen bij het begrip "persoonsgegevens" denken aan direct identificerende gegevens zoals een naam of geboortedatum, moet het begrip veel ruimer worden uitgelegd.

De AVG omschrijft het begrip persoonsgegevens als alle gegevens over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Dit betekent alle gegevens die ofwel direct over iemand gaat, ofwel naar deze persoon te herleiden is. Het maakt niet uit of de gegevens digitaal zijn of op papier staan; de AVG beschermt persoonsgegevens ongeacht de verwerkingstechnologie.

Ook persoonsgegevens die zijn geanonimiseerd, versleuteld of naar een pseudoniem omgezet zijn, maar nog steeds een persoon kunnen identificeren, vallen onder de AVG. Dit geldt eveneens voor bedrijfsgerelateerde gegevens van eenmanszaken, maatschappen, en vennootschappen die direct naar individuen zijn te herleiden.

Er zijn dus vele typen persoonsgegevens, variërend van gemakkelijk herkenbare gegevens zoals namen en adressen tot minder voor de hand liggende gegevens zoals online aankopen, allergieën en beelden van beveiligingscamera’s. Ook gegevens die niet direct over een persoon gaan, zoals een IP-adres van iemands laptop, kunnen worden beschouwd als persoonsgegevens als ze indirect naar een persoon herleid kunnen worden. Dergelijk gegevens kunnen namelijk, in combinatie met andere informatie, wel iets zeggen over een persoon.

De AVG maakt een onderscheid tussen gewone persoonsgegevensbijzondere persoonsgegevens en strafrechtelijke persoonsgegevens.

 

Bijzondere persoonsgegevens

Bijzondere persoonsgegevens zijn zo privacygevoelig dat de verwerking ervan aanzienlijk impact kan hebben op een individu. Om deze reden biedt de AVG extra bescherming voor deze categorie persoonsgegevens. Er gelden strikte voorwaarden voor het verwerken van bijzondere persoonsgegevens. In principe is het verwerken van deze gegevens verboden, tenzij sprake is van een specifieke wettelijke uitzondering.

Bijzondere persoonsgegevens zijn:

  • gegevens waaruit iemands ras of etnische afkomst blijkt;
  • gegevens waaruit iemands politieke opvattingen blijkt;
  • gegevens waaruit iemands godsdienst of levensovertuiging blijkt;
  • gegevens waaruit een lidmaatschap van een vakbond blijkt;
  • gegevens over iemands seksueel seksueel gedrag of seksuele gerichtheid;
  • gegevens over iemands gezondheid;
  • genetische (bijvoorbeeld een DNA analyse) en biometrische (voorbeeld vingerafdrukken) gegevens, gebruikt om iemand te identificeren.

 

Strafrechtelijke persoonsgegevens

Volgens de AVG vallen strafrechtelijke gegevens niet onder de categorie van bijzondere persoonsgegevens. Er zijn wel specifieke regels van toepassing op het verwerken van strafrechtelijke persoonsgegevens. Het is niet toegestaan om strafrechtelijke persoonsgegevens te verwerken, tenzij dit gebeurt op basis van specifieke wettelijke uitzondering.

De AVG omschrijft strafrechtelijke gegevens als gegevens gerelateerd aan:

  • strafrechtelijke veroordelingen en misdrijven. Dit omvat niet alleen de veroordelingen zelf, maar ook situaties waarin er gegronde vermoedens zijn van strafbare handelingen, gebaseerd op concrete aanwijzingen;
  • aan deze zaken gerelateerde veiligheidsmaatregelen, zoals persoonsgegevens die betrekking hebben op door de rechter opgelegde verboden wegens onrechtmatige of overlast gevende activiteiten.

 

Gevoelige persoonsgegevens

De AVG beschrijft bijzondere en strafrechtelijke persoonsgegevens als gegevens die door hun aard bijzonder gevoelig zijn wat betreft de grondrechten en fundamentele vrijheden. Naast deze categorieën zijn er ook andere gegevens die niet expliciet in de AVG zijn beschreven als bijzonder gevoelig, maar die wel erg privacygevoelig worden beschouwd. Voorbeelden van persoonsgegevens die over het algemeen als privacygevoelig worden beschouwd zijn:

  • het burgerservicenummer (BSN);
  • financiële gegevens, zoals inkomensgegevens of gegevens over iemands koopgedrag;
  • gegevens over elektronische communicatie;
  • locatiegegevens.

Op een aantal punten laat de AVG ruimte voor nationale keuzes. In Nederland zijn die uitgewerkt in de Uitvoeringswet AVG (UAVG). In de UAVG zijn bijvoorbeeld regels opgenomen voor het verwerken van een burgerservicenummer.

 

Geen persoonsgegevens

Volgens de AVG worden gegevens over rechtspersonen en die van overleden personen niet als persoonsgegevens beschouwd. Dit houdt in dat de AVG niet van toepassing is op deze categorieën persoonsgegevens, tenzij de gegevens iets onthullen over levende natuurlijke personen. Soms kunnen gegevens over overleden personen of rechtspersonen indirect iets onthullen over een natuurlijk persoon. Dit is bijvoorbeeld het geval als de naam van een rechtspersoon is gebaseerd op die van een natuurlijke persoon, of als het e-mailadres van een bedrijf uitsluitend door één persoon wordt gebruikt. Ook als erfelijke ziektes in een online stamboom worden genoemd, worden deze gezien als persoonsgegevens van de levende personen in die stamboom.

 

Slot

Twijfel je of een bepaald gegeven wordt gezien als persoonsgegeven en wat de mogelijke consequenties daarvan zijn? Neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier, de WhatsApp-button op deze pagina of via 040 304 13 84.

 

 

Heb je vragen of wil je graag eens kosteloos kennismaken?

Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Of vul het contactformulier in, en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.

Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur

"*" geeft vereiste velden aan