Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Verwerking van bijzondere en strafrechtelijke persoonsgegevens

De AVG maakt een onderscheid tussen gewone persoonsgegevens, bijzondere persoonsgegevens en strafrechtelijke persoonsgegevens. De verwerking van bijzondere en strafrechtelijke persoonsgegevens is niet toegestaan, behalve als dit wordt toegestaan door een wettelijke uitzondering.

De algemene regels voor het verwerken van persoonsgegevens gelden alleen voor gewone persoonsgegevens. Wil je bijzondere persoonsgegevens of strafrechtelijke gegevens verwerken? Dan is dat alleen toegestaan wanneer je aan verschillende strikte voorwaarden voldoet. De reguliere grondslagen zijn dus niet voldoende.

 

Wettelijke uitzonderingen bijzondere persoonsgegevens

Het verbod op de verwerking van bijzondere persoonsgegevens geldt niet als je je kunt beroepen op een van de wettelijke uitzonderingen uit artikel 9, lid 2 van de AVG, én een van de grondslagen voor het verwerken van ‘gewone’ persoonsgegevens. Uit de AVG volgen de volgende uitzonderingen:

  1. Iemand heeft expliciet toestemming gegeven voor de verwerking van zijn of haar persoonsgegevens.
  2. Verwerking is toegestaan als de wet dit voorschrijft. De verwerking is noodzakelijk om verplichtingen na te komen of specifieke rechten uit te oefenen. Dit geldt alleen op het gebied van arbeidsrecht, het socialezekerheidsrecht en het socialebeschermingsrecht.
  3. Verwerking is vereist om vitale belangen van de betrokken persoon of van een ander persoon te beschermen. Deze uitzondering geldt alleen wanneer degene fysiek of juridisch niet in staat is om toestemming te geven.
  4. Je verwerkt de persoonsgegevens als stichting, vereniging of andere instantie zonder winstoogmerk die op politiek, levensbeschouwelijk, godsdienstig of vakbondsgebied werkzaam is. Het moet dan gaan om gegevens van de (oud)leden, of personen waarmee je regelmatig contact hebt, gerelateerd aan de doelstelling van de organisatie. En je verwerkt de gegevens voor gerechtvaardigde activiteiten met passende waarborgen.
  5. Je verwerkt persoonsgegevens die de desbetreffende persoon zelf openbaar heeft gemaakt.
  6. De verwerking is voor het instellen, uitoefenen of onderbouwen van een rechtsvordering of uitvoeren van gerechtelijke taken.
  7. Alleen als het volgt uit een wet: de verwerking is noodzakelijk voor een zwaarwegend algemeen belang.
  8. Alleen als het volgt uit een wet: de verwerking is noodzakelijk voor preventieve of arbeidsgeneeskundige doeleinden, bijvoorbeeld voor het beoordelen van arbeidsgeschiktheid of het leveren van gezondheidszorg.
  9. Alleen als het volgt uit een wet: de verwerking is noodzakelijk voor de volksgezondheid.
  10. Alleen als het volgt uit een wet: de verwerking is noodzakelijk voor archivering ten behoeve van het algemeen belang, voor wetenschappelijk en/of historisch onderzoek of statistische redenen.

 

Wettelijke uitzonderingen strafrechtelijke persoonsgegevens

Het verbod op de verwerking van strafrechtelijke persoonsgegevens geldt niet als je je kunt beroepen op een van de wettelijke uitzonderingen uit artikel 32 en 33 van de Uitvoeringswet AVG (UAVG) én een van de grondslagen voor het verwerken van ‘gewone’ persoonsgegevens. De twee belangrijkste uitzonderingen uit de UAVG zijn:

  1. De verwerking staat onder toezicht van de overheid.
  2. De verwerking is toegestaan onder nationale wetgeving. Het gaat dan om regels vastgesteld door de Europese Unie of individuele lidstaten, die adequate bescherming bieden voor de rechten en vrijheden van de betrokkenen.

 

Slot

Twijfel je of je (bepaalde) bijzondere of strafrechtelijke persoonsgegeven mag verwerken of heb je een andere privacy gerelateerde vraag, neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier, de WhatsApp-button op deze pagina of via 040 304 13 84.

 

 

 

Heb je vragen of wil je graag eens kosteloos kennismaken?

Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Of vul het contactformulier in, en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.

Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur

"*" geeft vereiste velden aan