Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Kwaliteitseis in de statuten van de vereniging

Een vereniging is vrij om in de statuten te bepalen wie wel en wie niet lid kan worden van de vereniging. Uiteraard wel binnen de grenzen van de openbare orde en goede zeden. Zo mag een vereniging een bepaald ras of nationaliteit bijvoorbeeld niet uitsluiten in de voorwaarden. De voorwaarden die gesteld worden aan leden worden een kwaliteitseis genoemd.

De kwaliteitseis wordt opgenomen in de statuten van de vereniging. In de praktijk komen kwaliteitseisen vaak voor bij branche- of beroepsverenigingen, maar een kwaliteitseis kan ook worden opgenomen bij andere soorten verenigingen. Bij beroepsorganisaties wordt bijvoorbeeld in de statuten opgenomen dat alleen beoefenaren van een bepaald beroep lid kunnen worden van de vereniging. Andere voorbeelden van kwaliteitseisen zijn de voorwaarden dat een lid niet failliet mag zijn, handelingsbekwaam moet zijn, inwoner moet zijn van een bepaald dorp, of dat een lid eigenaar moet zijn van een onroerende zaak in een bepaald complex. De laatste voorwaarden is gebruikelijk bij verenigingen van eigenaren (VvE’s).

 

Lid die niet (meer) voldoet aan de kwaliteitseis

Voldoet een lid niet langer meer aan de statutaire kwaliteitseis, dan kan de vereniging het lidmaatschap opzeggen.

Laat de vereniging een lid toe die niet voldoet aan de statutaire kwaliteitseis? Dan is het besluit tot toelating nietig (ongeldig). Of het lid alsnog is toegelaten, hangt af van de vraag of het kandidaat-lid de kwaliteitseis kende of behoorde te kennen. Als het kandidaat-lid wist of behoorde te weten van het gebrek, dan is het lidmaatschap niet tot stand gekomen. In andere gevallen is het kandidaat-lid wel lid geworden. Het bestuur kan in dat geval wel na de toetreding het lidmaatschap opzeggen.

 

Statutaire kwaliteitseis bestuurders

De statuten van een vereniging kunnen ook kwaliteitseisen voor bestuurders opnemen. Voorbeelden van dergelijke kwaliteitseisen zijn dat een bestuurder een bepaald beroep moet uitoefenen, bestuurders niet familie van elkaar mogen zijn of dat personen boven een bepaalde leeftijd geen bestuurder kunnen zijn.

 

Tot slot

Heb je een vraag over een kwaliteitseis in de statuten van de vereniging of de mogelijkheden voor een nieuwe kwaliteitseis, neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier, de WhatsApp-button op deze pagina of via 040 304 13 84.

 

 

Heb je vragen of wil je graag eens kosteloos kennismaken?

Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Of vul het contactformulier in, en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.

Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur

"*" geeft vereiste velden aan