Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Verschillen tussen vof en maatschap

Overweeg je binnenkort een samenwerking op te starten en twijfel je tussen een maatschap of een vennootschap onder firma (vof)? Hoewel deze rechtsvormen veel overeenkomsten vertonen, zijn er belangrijke juridische verschillen die ze van elkaar scheiden. Dit artikel zal de belangrijkste juridische verschillen tussen een vof en een maatschap benoemen.

Gelijkenissen vof en maatschap

Zowel de maatschap als de vof zijn samenwerkingsverbanden gebaseerd op een contract. Beide rechtsvormen hebben geen rechtspersoonlijkheid. Dit houdt in dat niet de samenwerkingsvorm zelf, maar enkel de vennoten bevoegd zijn om handelingen te verrichten. Daarnaast kunnen schuldeisers zich niet alleen richten op het vermogen van de samenwerkingsvorm, maar ook op het privévermogen van elke vennoot afzonderlijk.

Voor de oprichting van een vof of een maatschap hoef je niet langs de notaris.

 

Verschil 1: doel van de onderneming

Het belangrijkste verschil tussen een maatschap en een vof zit in het doel en de aard van de samenwerking. Een maatschap is bedoeld voor professionals die samen onder een gezamenlijke naam hun beroep uitoefenen, zoals financieel adviseurs, huisartsen, managementconsultants en accountants. Een vof daarentegen, wordt opgericht voor het gezamenlijk drijven van een bedrijf, zoals een bouwonderneming, stucadoorsbedrijf, winkel, en soortgelijke ondernemingen.

 

Verschil 2: aansprakelijkheid

Binnen een vof dragen alle vennoten de volledige verantwoordelijkheid voor de schulden van de vof. Dit staat bekend als hoofdelijke aansprakelijkheid. Bij een maatschap ligt dit anders; hier is elke deelnemer persoonlijk aansprakelijk voor een gelijk deel van de schulden.

Wanneer het vermogen van een vennoot of maat een is geworden met dat van hun partner, door huwelijk of geregistreerd partnerschap, kunnen schuldeisers vaak het gezamenlijke vermogen aanspreken.

 

Verschil 3: vertegenwoordiging

Zowel de maatschap als de vof bezitten geen rechtspersoonlijkheid, wat inhoudt dat handelingen namens deze samenwerkingsvormen beschouwd worden als handelingen namens de individuen zelf en hun mede-vennoten of maten.

Bij een maatschap kan een maat alleen namens de maatschap handelen als hij expliciet gemachtigd is. Het is daarom essentieel om een maatschapsovereenkomst te hebben die deze machtiging bevat. Ook is het belangrijk om de vertegenwoordigingsbevoegdheid te registreren in het handelsregister.

In het geval van een vof is elke vennoot in principe bevoegd om de vennootschap te vertegenwoordigen, hoewel een vof-overeenkomst deze bevoegdheid kan inperken of zelfs uitsluiten voor bepaalde vennoten. Het is van belang dergelijke beperkingen ook in het handelsregister te registreren, zodat voor externen duidelijk is wie de vof mag vertegenwoordigen en welke beperkingen hierop van toepassing zijn.

 

Verschillen gaan verdwijnen

De huidige wetgeving omtrent maatschappen en vof’s is verouderd en kent meerdere onduidelijkheden. Daarom heeft de wetgever aangekondigd om de wettelijke regels voor maatschappen en vof’s te moderniseren en te vereenvoudigen, waardoor deze beter aansluit bij de hedendaagse praktijk. Deze aanpassingen worden verankerd in de Wet Modernisering Personenvennootschappen. Een opvallende verandering is het opheffen van het onderscheid tussen maatschappen en vof’s. Ook het onderscheid dat nu nog gemaakt wordt tussen beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten, evenals de bijbehorende verschillende aansprakelijkheidsregels, zullen verdwijnen. Met de invoering van deze wet zullen beide samenwerkingsvormen voortaan onder de gemeenschappelijke term ‘vennootschap’ vallen.

 

Slot

Heb je vragen over de verschillen tussen de vof en de maatschap of wil je advies van een jurist over de rechtsvorm die het best aansluit bij jullie plannen? Neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier, de WhatsApp-button op deze pagina of via 040 304 13 84.

 

Heb je vragen of wil je graag eens kosteloos kennismaken?

Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Of vul het contactformulier in, en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.

Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur

"*" geeft vereiste velden aan